Elhockey

Pandemi information: Träningarna är inställda under våren 2021

Idag är vi 12 som tränar och spelar på Dragonskolan. Vi har två träningstider varje vecka. Måndagar kl 18.00-19.30 och Tisdagar kl 18.00-19.30. Tack vare bidrag från fritidsnämnden i Umeå och olika stiftelser har vi idag 9 elhockeystolar. Vi skulle gärna ha fler. De kostar ca 110 000 kr st. och vi letar därför sponsorer och andra bidragsgivare för att kunna fixa fler stolar.

Vår närmsta klubb med elhockey finns i Gävle. Cuper arrangeras bl a i Gävle, Stockholm, Eskilstuna och Göteborg. Det innebär långa och dyra resor när vi ska tävla. Vi arbetar för att på sikt locka Ö-vik och Skellefteå att starta elhockey.

Vill du veta mer? Kontakta vår ledare Amanda Stendahl.

Här hittar ni vår policy när det gäller Elhockey cuper

Historik
Med anledning av Kronprins Frederiks 18-årsdag gavs ett samlarmynt ut i Danmark och vinsten av detta mynt gick till att uppfinna en idrott för personer med rörelsehinder. Elhockey blev resultatet. Elhockey riktar sig till de personer som har en rörelsenedsättning som gör att man inte kan utöva någon annan paraidrott. Spelet kommer ifrån Danmark där det funnits sedan 1989 då de första stolarna tillverkades. Det första mästerskapet spelades där 1996, och idag finns spel i 3 divisioner med ca 300 spelare. Sporten kom till Sverige år 2000. Finns i dag på 9 platser i Sverige. I Malmö hos FIFH, Stockholm hos IFAH, Gotland hos RBU, Eskilstuna genom EHIF, Göteborg hos 3V, Gävle hos Klubben KF Heros, Umeå hos Parasport Umeå, Norrköping hos NHIF och Hedemora hos Hass IF. I Sverige finns ca 80 st. aktiva och ett 15 tal ledare idag. I Norge så finns 35 klubbar och ca 300 spelare. I Tyskland finns 1 klubb.

Spelet
Spelet liknar innebandy, men heter elhockey. Regelverket liknar hockey och innebandy. Elhockey utövas i gymnastiksal/sporthall med basketplans mått och med låg sarg. Målen är låga och breda 3m x 20cm. Speltiden är 2 x 15 min. Varje lag består av max 6st spelare, 3 på planen och 3 avbytare. Det tillåts inga ”tacklingar” i elhockey. Endast små beröringar av stolarna som ej inverkar på spelet är tillåtet. Det finns ingen specifik målvakt. Alla i laget har chansen att en i taget vakta målet.

Stolarna
En elhockeystol består av ett chassi med 3 hjul, 2 ST motorer och 2 st. 12 volts batterier. Sitsen är av trä i formpressad plywood. Stolen styrs med en joystick av samma typ som används av vanliga elrullstolar. Elektroniken är ”trimmad” för elhockeystolen. Hastigheten är 14 km, dubbelt mot en vanlig elrullstol. Även känsligheten i joysticken är dubbelt så känslig som en vanlig elrullstol. Längst fram på stolen sitter en fast klubba av plast med 2 st. vingar som man dribblar och skjuter med. Ett fyrpunktsbälte håller spelaren säkert på plats. Stolen har låg tyngdpunkt och därför påminner väghållningen om en gokart. Med 3 st. stora vingmuttrar delar man sitsen från chassiet för reparation och service. Skifta från vänster till höger styrning går lätt även de med enkla vingmuttrar. Det finns utrymme för enkla anpassningar som t.ex. nackstöd och mittstyrning

Bli medlem!

Har du funktionsnedsättning och tycker att våra idrotter skulle vara något för dig?

Varmt välkommen att ansöka om medlemskap. För närvarande ligger medlemsavgiften på 350 kr/år och familjeavgiften på 400 kr/år.

Kontakta mig, jag vill bli medlem i Umeå Parasport!